Чи потрібний спеціальний посуд для склокерамічної плити

Переваги та недоліки наборів

Придбання комплекту кухонного начиння з позначкою Induction спричиняє певні плюси:

  • Користувач отримує якісний і довговічний інвентар, який стає стильним доповненням інтер’єру кухні.
  • Кошти економляться, адже готовий набір каструль, ковшів і сотейників обходиться дешевше, ніж купівля цих виробів окремо.
  • Чавунну або сталеву сковороду, куплену для індукційної варильної поверхні, можна буде сміливо використовувати на всіх інших видах плит. такий посуд універсальний.
  • Швидкість готування здивує навіть найдосвідченішого кухаря, оскільки процес проходитиме набагато швидше. В результаті людина отримає приємний бонус – більше часу на спілкування з близькими людьми.

Істотним недоліком набору посуду для індукційних плит є висока ринкова

Який посуд не можна використовувати

Варильні поверхні зі склокерамікою можна розділити на дві групи:

Є два види нагрівальної поверхні зі звичайним Tubular Heater та індукційні плити

Якщо на звичайних газових можна використовувати практично будь-яку ємність, то склокерамічне скло для плити більш вимогливе.

потрібний, спец, склокерамічної, плити

Яким посудом користуватися не можна, якщо у вас плита зі склокераміки?

  • Каструлі з нерівним дном. Чи можна готувати на плиті в ємності з деформованим дном? Категорично ні. Рівне денце забезпечує рівномірне прогрівання сковорідок і каструль, а відповідно підвищує ККД нагрівального елемента. Якщо дно посуду нещільно прилягає до нагрівальної поверхні, витрати електроенергії зростуть у кілька разів, що дуже неекономічно.

Інструкція з експлуатації склокерамічних поверхонь вимагає використовувати на них вироби з рівним та не шорстким дном

Индукционная плита или Электрическая плита Что лучше?

  • Ємність із шорстким дном. Шорстке дно, як і нерівне, нанесе множинні мікродрапини склокерамічної поверхні. Це не тільки зіпсує її зовнішній вигляд, а й негативно вплине на функціональні характеристики.

Рівне та гладке дно каструль – обов’язкова умова для склокерамічної поверхні

  • Козанки з круглим дном. Через дуже маленьку площу дотику, невелике денце казанка – зовсім не те, що необхідно для електричної плити. Це стосується більшості сковорідок ВОК. Виняток – сковорідки з широкою і не надто круглою основою.

Які матеріали безпечні

Незважаючи на існування великої кількості обмежень на використання ємностей для такої панелі, є велика кількість відповідей на запитання, який посуд підходить для склокераміки. Склокерамічний посуд виготовляється з різних матеріалів, має різний об’єм та форму. Посуд для склокераміки купується разом із нагрівальним елементом. Знаючи, який посуд можна використовувати на склокерамічній панелі, вдається зберегти варильну панель.

Емальований посуд

Емальований посуд можна використовувати на цьому нагрівальному елементі. Емальована має низку особливостей:

  • Посуд для склокераміки часто виглядає не презентабельно. Емальовані вироби мають велику кількість малюнків, форм та кольорів.
  • Якщо ви використовуєте емальоване кухонне начиння, ретельно перевіряйте дно до встановлення ємності на плиту.
  • Небажано, щоб ця ж каструля використовувалася і на газовому нагрівальному елементі. Інакше слід перевіряти рівність днища та відсутність забруднень перед кожним використанням.

Хоча використовувати емальовану ємність можна, ставити каструлю на склокерамічну панель, якщо вона порожня, заборонено. Необхідно стежити за наявністю рідини або продукту, що готується всередині ємності. В іншому випадку через нагрівання серйозно ушкоджується поверхня нагрівального елемента. Вона стає непридатною для подальшого використання, до того ж її властивості частково губляться.

READ  Плитковий клей для теплої підлоги та керамограніту

Нержавіюча сталь

Знання того, який посуд підходить для склокерамічної плити, дозволяє застосовувати ємності з нержавіючої сталі, які є дуже зносостійкими. Якщо у складі сталі є нікель або хром, він додає ще більшої міцності посуду і дозволяє їй служити довше. У даного кухонного начиння є велика кількість форм. Хоча вона не відрізняється різноманіттям візерунком або кольорами, мити ємності з нержавіючої сталі дуже просто. Одним з головних плюсів цього виду є хороша теплопровідність. Для цієї панелі це один з основних плюсів.

Індукційна або склокерамічна. яка плита безпечніша?

Вибираємо тонку нержавіючу сталь із потовщеним дном. Вона потрібна для додаткового зміцнення стінок, щоб уникнути їх згинів.

Алюміній з тефлоновим/керамічним покриттям дна

Ставити алюміній на склокераміку можна, але не завжди. Алюмінієвий посуд на склокерамічній плиті легко піддається деформації, яка відбувається через надмірне нагрівання. Готувати в алюмінієвому посуді рекомендується, якщо стінки додатково укріплені тефлоновим або керамічним покриттям. Дно може бути і сталевим.

Важливо пам’ятати, що таке кухонне начиння є більш вразливим і користуватися нею складніше. До того ж вона вимагає дбайливого догляду. Зберігати її слід сухим, а після кожного використання мити без миючих засобів. Такі заходи допоможуть довше зберегти вибраний посуд для склокерамічних плит.

Жароміцне скло

Не можна сказати однозначне «ні» на використання посуду з жароміцного скла. Однак такі ємності мають ряд мінусів, які при використанні значно знижують позитивні якості ємностей та поверхні:

  • Високі показники жароміцності, а отже, низькі показники теплопровідності. Індукційні нагрівальні елементи надто довго будуть проводити тепло. Це означає надмірну втрату електроенергії.
  • Ємності з жароміцного скла рідко виготовляють відповідного діаметра для конфорок даних нагрівальних елементів.

Хоча немає заборони використання скла на даних нагрівальних елементах, воно не є рекомендованим. Доцільніше підібрати ємності з інших матеріалів.

Чавун

Чавун є дозволеним матеріалом для використання на нагрівальних елементах такого типу, тому чавунна сковорода для склокерамічної плити використовується. Однак велика вага даного виробу заважає теплопровідності. Через це підвищуються витрати на електроенергію. Також, з неточним використанням або найменшим рухом, ви можете не тільки подряпати поверхню панелі приготування, але навіть розбити його.

Чавунні ємності часто є литими, і далеко не завжди ідеально рівними. Через це часом не виходить досягти максимального ефекту прогрівання посуду.

Види плит та типи варильних панелей

Посуд для керамічних плит має певні відмінності в залежності від типу нагрівального елемента. Варильні панелі бувають:

Незалежно від типу нагрівального елемента, будь-який посуд, що використовується на варильній панелі, повинен обов’язково мати ідеально гладку поверхню. Таким чином досягається найкраща тепловіддача від нагрівача. Будь-який повітряний прошарок між дном і панеллю значно збільшить обсяг необхідної для розігріву або приготування страви електроенергії.

Основна вимога до будь-якого посуду – абсолютно гладка поверхня.

Перед покупкою важливо перевірити, щоб виробником вказувалася можливість використання її з варильними панелями. Це критичний момент для моделей індукції.

У найфункціональніших з них передбачаються спеціальні датчики, які не дозволять плиті навіть розпочати роботу, визначивши, що встановлений посуд не підходить. Це відбувається через те, що для індукційних панелей повинні використовуватися сковороди або каструлі зі спеціальним магнітним матеріалом дна.

Посуд обов’язково повинен мати магнітний прошарок на дні.

Правильно підібраний посуд для склокераміки забезпечить оптимальну тепловіддачу та час приготування страви, заощадивши кошти на електроенергії.

Правильний посуд не тільки заощадить час приготування їжі, але й продовжить термін служби плити.

READ  Як заповнити плиту під фундаментом

У разі помилок у підборі можна не тільки значно збільшити витрати на електрику, але й у деяких випадках пошкодити поверхню панелі. Це часто буває, коли ви намагаєтеся використовувати використані кухонні предмети, особливо раніше використані на газових печах. у цьому випадку горіння поверхня відбувається досить часто, а в панелі таких слідів, коли переноситься з посуду, важко впоратися.

У деяких випадках неправильний посуд може навіть зіпсувати поверхню плити.

Щоб розуміти особливості варильної поверхні зі склокераміки, необхідно розібратися з методом роботи нагрівального елемента. Панель може бути зі звичайним електричним нагрівальним приладом або встановлена ​​індукційна котушка.

Електрична

В електричній плиті є Tubular Heater, який встановлений під покриттям та нагрівається від електричного струму. Сенс у тому, що нагрівання йде лише там, де воно необхідне. Тепло передається безпосередньо до сковороди та каструлі. Тому існує й обмеження посуду. Щоб поверхня працювала ефективно, потрібно лише рівне дно, яке повністю торкатиметься з панеллю.

Індукційна

Властивості індукції практично ідентичні крім деяких особливостей. На індукційних плитах варто також звернути увагу на магнітні властивості. Потужність повинна бути магнітною, дно повинна бути щільною та рівномірною, повністю покриття трубчастого нагрівача. Датчик, який знаходиться на поверхні покриття, якщо площа дотику невелика, може навіть не включиться.

На сучасному ринку зараз є такі конфорки, розмір яких може підлаштовуватися під діаметр посуду, збільшуватися або зменшуватися в діаметрі.

Яку сковорідку краще купити для склокерамічної плити

Склокерамічні плити – це панелі зі скла та кераміки, які працюють від електрики. Створюються ці поверхні із щільного матеріалу, який має високу міцність та абсолютно гладку поверхню. Вони виглядають стильно та привабливо, більш економічні. Але для неї необхідно вибирати спеціальний посуд, щоб покриття виконувало свою роль.

Для електричної склокерамічної поверхні підходить посуд:

алюмінію з керамічним або тефлоновим покриттям або сталевим дном.

Деякі види страв можуть призвести до ряду проблем при використанні скляної керамічної поверхні:

залишають сліди на скляній поверхні: алюмінієвий, мідний, емальований посуд;

повільно нагріваються каструлі та сковороди з алюмінію, жароміцного скла та кераміки;

Для індукційної плити підходить посуд:

Не підходить начиння з таких матеріалів:

Однак, можна купити диск-адаптер із феромагнітного сплаву. Він уможливлює використання будь-якого посуду на індукційній варильній панелі. Таким чином, якщо у вас комбінована склокерамічна варильна панель, на якій є і звичайні, і індукційні конфорки, то має сенс купити посуд з нержавіючої сталі:

Підійде також начиння з титану та вуглецевої сталі. Такі каструлі та сковороди можна використовувати на конфорках обох типів. Слід пам’ятати, що необхідно використовувати посуд з чавуну з обережністю, оскільки цей матеріал досить грунговий і має велику вагу, тому недбалість можна розділити склокерамічну поверхню. Крім того, він відрізняється високою теплоємністю, тому при використанні чавунного посуду плита може перегріватися та автоматично відключатися. Емальований посуд, створений спеціально для склокерамічної або індукційної плити – це приємний виняток. Вона не залишає слідів на скляній поверхні, тому використовувати її можна також і на індукційних, і на електричних склокерамічних конфорках.

Плоске дно

На відміну від звичайної газової конфорки, склокерамічна електроповерхня нагріває тільки ту поверхню, яка знаходиться в безпосередньому контакті з нею. Тому для такої плити потрібний посуд з ідеально плоским дном. в іншому випадку каструля або сковорода буде нагріватися нерівномірно, що призведе до додаткової витрати електроенергії та збільшення тривалості приготування їжі. На скляній керамічній поверхні з індукційним елементом можливе швидке нагрівання гофрованих посуду, але посуд також можливий під час приготування.

READ  Як заповнити монолітну плиту перекриття

Розмір

При користуванні склокерамічною варильною панеллю посуд підбирати слід таким чином, щоб її дно відповідало діаметру комфорки або було трохи менше. При цьому занадто маленький діаметр дна посуду також використовувати не рекомендується. він не повинен бути меншим за 8 см.

Користуйтеся лише начиння з добре закріпленими, надійними ручками. Краще, щоб вони були прикручені, а не приварені, щоб ви могли контролювати надійність їх кріплення – це запобігатиме випадковому падінню каструлі або сковороди на керамічну поверхню, що може призвести до її розколу.

Вимога стійкості стосується і кришок. Тяжка кришка, що випадково впала з каструлі, також може залишити тріщину на поверхні.

Щоб точно визначити, чи підійде вибраний вами посуд для певного типу варильної поверхні, звертайте увагу на маркування, яке ставиться на дні посуду.

потрібний, спец, склокерамічної, плити

Чому посуд має бути «спеціальним»?

Після придбання нової технології з незнанням, що для використання потрібні спеціальні страви для склокерамічної плитки, часто виникає незручна ситуація. Багато хто впевнений, що ви можете використовувати вже існуючі, особливо якщо це в хорошому стані.

потрібний, спец, склокерамічної, плити
  • Гладкий дно. Цей параметр слід дотримуватися, щоб зменшити витрати на електроенергію та розширити термін служби тарілки. Якщо на нижній частині є принаймні невелике згинання, він створює повітряний шар між поверхнею приготування їжі та посуду, що зменшує поглинання тепла з пластини і може призвести до перегріву.
  • Наявність спеціального значка. Щоб не здогадатися, скільки страв для нової плитки відповідає всім наступним вимогам, і його можна використовувати, переконайтеся, що значок з позначенням склокерамічної плитки.
  • Ферромагнітні властивості. Плити зі склокерамікою розпізнають тільки такий посуд. Варильна поверхня не нагрівається повністю, залишаючись холодною, тоді як відбувається нагрівання саме конфорки та каструлі чи сковороди.
  • Діаметр посуду та розмір конфорки повинні співпадати. Це необхідно, щоб не допустити перегріву поверхні, і, як наслідок, швидкого виходу з ладу.

При виході з ладу однієї конфорки доведеться міняти всю варильну поверхню, тому будьте обережні.

Чим не можна користуватися?

Основний критерій вибору: посуд для склокераміки повинен максимально щільно стикатися з поверхнею плити. Якщо між посудом та поверхнею залишається повітряний прошарок, нагрівання буде повільним, а готування довгим. Якщо поставити посуд з відсутніми магнітними властивостями на індукційну плиту, нагрівання взагалі не можна дочекатися. Елементи з датчиками не вмикаються.

Після того, як на кухні з’явилася склокерамічна плита, рекомендується провести повну ревізію наявного начиння. Деякі елементи можуть бути непридатними для використання на новій побутовій техніці.

Индукционная плита или Электрическая плита Что лучше?

Навіть якщо горщики та каструлі досить сильні, чіпси та шорсткість на них негативно вплинуть на склокерамічну поверхню. Подряпини з’являться на панелі, яка не видаляє нічого і маскування. Тому спеціальні вимоги представлені до страв. Це абсолютно марно, щоб поставити продукти від:

Індукція або склокераміка. Яка плита безпечна?

Безумовно, не підходить для склокерамічних виробів з круглим дном, такими як популярний казанс і VOKS. Площа взаємного контакту буде незначною, тому нагрівання буде дуже повільним.

Не можна використовувати для склокерамічних посуду, які раніше застосовували на газовій плиті. Дно таких продуктів буде різними в порушеннях, і там будуть різні плями від нагрівання з вогнем. Точно не підійдуть старі чавунні сковорідки, залатані зварювальними швами.

Вибираючи посуд для склокераміки, звертайте увагу на рекомендації виробника.

https://vse-otoplenie.ru/kak-vybrat-posudu-dlya-steklokeramichesky-plity-39116
https://vikings-warofclans.ru/uborka/posuda-dlya-keramicheskoj-varochnoj-paneli.html
https://severdv.ru/sovety/kakaya-posuda-podhodit-dlya-steklokeramicheskoj-plity/
https://obzorposudy.ru/polezno/posuda-dlya-steklokeramicheskoy-plity
https://obzorposudy.ru/skovorodki/dlya-steklokeramicheskoj-plity
https://www.maxidom.ru/blog/obzor/luchshaya-posuda-dlya-steklokeramichesky-plity-elektricheskoy-i-induktsionnoy/
https://sovetexpert.ru/luchshie-sovety-po-vyboru-podxodyashhej-posudy-dlya-steklokeramicheskoj-plity.html
https://vplate.ru/posuda/dlya-steklokeramicheskoj-plity/ [/Spoiler]

About the author

| Denial of responsibility | Contacts |RSS