Як зробити раф будинку без кавомашини

Історія появи

Вперше був продегустований в одній із перших московських мереж кав’ярень Coffee Bean. Кавовий напій був названий в Honor одного з відвідувачів на ім’я Рафаель. По історії він відмовився від пропонованих напоїв у меню, і для нього бариста провів експеримент. Кавоварка принесла унікальну формулу м’якої солодкої кави.

Незвичайний для смаку кавового напою

Раф-кава була створена наприкінці XX століття в 1996-1997 роках. Після того, як Рафаеля сподобався новий погляд на кавовий напій, в кавовому бобові Раф почав запропонувати інші відвідувачі. Новинка почала все частіше зі словами “Кава, як Рафа”.

Поступово напій придбав своє поточне ім’я. Студенти кав’ярень поступово почали працювати в інших московських інституціях, і таким чином унікальний рецепт поширюється.

Винайдений у московському кав’ярні “Кавовий бен”

Кава раф без кавових машин | Раф кава без кавоварки | Juli_food

З часом “РАФ” став популярним не тільки в столицях, а й у решті регіонів країни. На сьогоднішній день у 2019 році цей напій почав готувати баристів інших країн. Рецепт досяг України, Казахстану та Білорусі.

За межами СНД та в Америці Раф-каву можна зустріти досить рідко, там про неї практично не знають. Але найчастіше цей молочно-кавовий ароматний напій можна спробувати у кав’ярнях Чехії та Індонезії.

Собівартість рафа

Націнка на раф виходить менше, ніж на Cappuccino, за рахунок того, що вершки значно дорожчі за молоко. Так собівартість великого напою може становити лише 50% від ціни.

Багато «підприємців» вирішують питання просто – змішують 10% вершки з молоком. В результаті виходить не раф, а збитий Cappuccino. Перша ознака того, що в кав’ярні роблять саме так – однакова ціна на Cappuccino та раф.

Як знизити собівартість? Змішувати з молоком вершки, тільки не 10%, а 20% та 33%.

Відразу зазначу, що без використання ріжкової кавомашини та Espresso, яку вона готує, отримати справжній Cappuccino в принципі не можна. Але можна отримати напій дуже сильно схожий на нього.

Чому я не пишу про Latte? Ці напої досить схожі, і те, що вийде в результаті, можна вважати і Cappuccino, і Latte (і ще багато чим).

Беремо мелену каву (краще свіжомелену, ще краще свіжу свіжемолоту) і готуємо міцну чорну каву будь-яким можливим способом. Фільтр-кава підійде краще, ніж кава з турки. Якщо інструментів приготування немає зовсім. то можна залити каву просто 95 градусною водою, дати настоятися і процідити. Розчинний використовувати не можна, за це кавова інквізиція може спалити на багатті.

Чим менше за обсягом і міцнішою буде кава і чим більше буде молока, тим сильніший напій буде схожий на Cappuccino. В ідеалі десь 30% чорної як безвихідь у кав’ярень кави та 70% молока.

Тепер про молоко. Просто влити не підійде, молоко потрібно нагріти та збити. За відсутності паровика нагріти можна в мікрохвильовій печі, десь до 65-70 градусів. Збиваємо віночком чи міксером.

Влити в каву отримане молоко, додати цукор, корицю, сиропи за смаком та наявністю. Насолоджуватися результатом. Повинно вийти приблизно як на картинці.

Які ще рецепти існують?

Успіх оригінального раф кави з подвигом багатьох бариста експериментувати, і вигадувати на його основі інші шедеври (див. курси баріста). Давайте подивимося, що в них вийшло.

Горіховий

Цей варіант ще називають “Арахісовий Раф”. Рецептура відрізняється від оригінальної тим, що до цього напою додають арахісову пасту, і замість вершків використовують молоко.

зробити, кавомашини
  • Спочатку потрібно підготувати пасту. Її необхідно розвести у невеликій кількості води. Потім заливаємо в неї сироп, і збиваємо суміш, що вийшла.
  • Окремо підігріваємо молоко, вливаємо туди ж.
  • Приготуйте стандартну порцію Espresso і влийте в нашу заготовку.
  • Тепер збийте суміш, потім перелийте в келих.
  • Прикрашайте на свій смак.
READ  Як покласти волосся феном

Цитрусовий

Тут все просто. Рецептура відрізняється від класичної лише в тому, що замість цукру потрібно використати свіжий апельсиновий фреш.

Раф чиз кави

Якщо потрібно описати цей напій одним словом, найкраще підійде “Незвичайний”.

  • Вершковий сир. 50 гр.
  • Вершки. 100 мл.
  • Кава. 2 чайні ложки.
  • Вода. 300-400 мл.
  • Сіль, цукор. дрібка.
  • Спеції. кориця, мускат.
  • Приготуйте порцію Espresso, додавши туди цукор, сіль та спеції.
  • Тепер нагрійте вершки, додайте туди сир і збийте. Суміш, що вийшла, вливаємо в каву, і збиваємо ще раз. Переливаємо в келих. Можна подавати.

Медовий

Знову елементарний рецепт. Замість цукру використовуємо мед. Готуємо за аналогією з класичною рецептурою.

Лавандовий

Якщо ванільний цукор замінити сухою лавандою, то напій матиме заспокійливу властивість.

Квітки лаванди потрібно змішати з цукром і перемолоти до однорідного стану. Потім додайте цю суміш у порцію Espresso, туди ж відправте підігріті вершки. Збийте і перелийте в келих.

Процес приготування в домашніх умовах

Щоб вийшов оригінальний напій, вам знадобиться професійне обладнання.

Якщо у нас під рукою немає потрібного обладнання, буде працювати з тим, що є:

  • Мелена або зернова кава 10-15 грам.
  • Вода 50 мл.
  • Ванільний та звичайний цукор по 1 чайній ложці.
  • Вершки 100 грам.
  • Загальний принцип не змінюється, тільки готувати буде інакше. Потрібно заварити порцію кави. Найкраще для цього використовувати турку (див. як правильно приготувати мелену каву в турці). Поставте її на вогонь, засипте кавою. Якщо використовуйте зерна, попередньо перемоліть їх (див. чи можна молоти каву в блендері?). Злегка нагріваємо турку, заливаємо водою та готуємо на повільному вогні. Не доводьте до кипіння треба знімати, коли починає утворюватися піна. Не забудьте процідити готовий напій.
  • Сливки потрібно змішати з цукром, і нагріти в будь-якому посуді. Після цього сюди заливаємо готову каву.
  • Збиваємо суміш блендером, до появи піни.
  • Готовий раф кави переливаємо в келих (див. келихи для Latte). За бажання, можете прикрасити його.

Поряд з класичною версією отримали визнання і багато оригінальних різновидів раф кави, які готують з додаванням різноманітних смакових добавок, або компонентів, що перетворюють смакові властивості напою.

  • Незвичайні медові ноти набуває традиційного напою, якщо при його приготуванні замінити цукор медом.
  • Терпість і приємну кислинку додасть доданий до складу апельсиновий сік і цедра цитрусових.
  • Вражаючу поживність і незвичайну смакову палітру набуває раф кави, якщо приготувати її з халвою, горіхами, сиром.
  • Прибічники контрастних поєднань будуть у захваті від солоної версії напою або від рафа, приготовленого з лавандою, різноманітними ароматними прянощами та східними спеціями.

Класичний рецепт

Класичний раф кави складно приготувати без застосування кухонної техніки. В ідеалі знадобиться потужна кава-машина, або як мінімум міксер або блендер, за допомогою якого збиватимуться інгредієнти, що входять до складу напою.

Ванільний цукор має бути з натуральною ваніллю. Замінювати компонент синтетичним ваніліном неприпустимо, це негативно позначиться на смакових властивостях.

  • Порція Espresso 50 мл.
  • Цукор 1 чайна ложка.
  • Ванільний цукор 1 чайна ложка.
  • Вершки 100 грам. Використовуйте нежирні, максимум 11%.
  • Приготуйте порцію Espresso, використовуючи кавоварку. Сорт зерен вибирайте на власний смак.
  • У пітчері змішайте вершки та цукор. Потім збийте.
  • Після цього заливаємо туди готову каву. Збиваємо ще раз і переливаємо готовий напій у келих.
  • За бажанням можна прикрасити, використовуючи корицю, шоколадну крихту або будь-які інші посипання.

Раф кави в кавомашині

Рецепт раф кави в оригіналі необхідно виконувати за допомогою кави. Тільки так вдасться отримати найніжнішу пінисту структуру ароматного та насиченого гарячого напою.Сливки не вимагають попереднього нагріву і прогріваються в пітчері разом з кавою при збиванні гарячою парою.

  • кава у зернах – 12-13 г;
  • ванільний цукор – 2 год. ложки;
  • вершки жирністю 11%. 250 мл.
  • Перемелюють зерна, поміщають у холдер, акуратно пресують.
  • Готують 25-30 мл запашного Espresso.
  • Вливають у пітчер шот Espresso, додають ванільний цукор та вершки.
  • Збивають компоненти у пітчері до температури 60 градусів.
  • Виливають ніжний і ароматний раф кави в склянку або чашку і відразу подають.

Ванільний

Щоб приготувати ванільний раф-каву, знадобляться такі продукти:

Приготування зводиться до виконання наступних маніпуляцій:

  • У турку всипати кавовий порошок та влити воду.
  • Поставити ємність на плиту і відставити убік відразу після появи пінки.
  • Отриманий напій процідити.
  • Додати до нього трохи прогріті вершки та всі інші продукти.
  • Збити рідину блендером, щоб з’явилася пінка.
READ  Котел nova florida vela compact горить червоним

Цитрусовий

Апельсиновий раф кави готується з додаванням цитрусового соку, який необхідно віджати перед використанням зі свіжих апельсинів. Кількість фрешу визначається рецептом або індивідуально до смаку.

За бажання можна додати трохи апельсинової цедри, втрутивши її в загальну масу або просто посипавши стружкою поверхню напою перед подачею.

  • кави Espresso – 50 мл;
  • цукор ванільний – 2 год. ложки або до смаку;
  • апельсиновий сік. 2-4 год. ложки;
  • вершки жирністю 10-11%. 100 мл.

Как приготовить раф кофе

  • Готують порцію ароматного гарячого Espresso.
  • Додають підігріті вершки, ванільний цукор і свіжий апельсиновий сік, процідивши його через ситечко.
  • Збивають складові за допомогою каппучинатора або блендера, переливають у склянку.
  • Декорують напій апельсиновою цедрою або часточкою цитрусу і відразу подають.

Горіховий

Цей варіант ще називають Арахісовий Раф Рецептура відрізняється від оригінальної тим, що в цей напій додають арахісову пасту, і замість вершків використовують молоко.

  • Порція Espresso.
  • Молоко 100 грам.
  • Арахісова паста 1 чайна ложка.
  • Цукор або карамельний сироп 10 грам.
  • Спочатку потрібно підготувати пасту. Її необхідно розвести у невеликій кількості води. Потім заливаємо в неї сироп, і збиваємо суміш, що вийшла.
  • Окремо підігріваємо молоко, вливаємо туди ж.
  • Приготуйте стандартну порцію Espresso і влийте в нашу заготовку.
  • Тепер збийте суміш, потім перелийте в келих.
  • Прикрашайте на свій смак.

Пряний Раф

Класичний рецепт приготування раф кави легко урізноманітнити додаванням різних прянощів, серед яких мелена кориця, кардамон, імбир, гвоздика та багато інших на свій смак.

  • кави Espresso – 100 мл;
  • цукор ванільний або звичайний – 1 год. ложка;
  • сироп Манго Спайсі – 10 мл;
  • мелена кориця, імбир та кардамон – по 0,5 год. ложки;
  • вершки – 100 мл.
  • Готують Espresso.
  • У пінчер наливають вершки, сироп.
  • Додають цукор, мелену корицю, кардамон та імбир.
  • Доливають приготовлену каву і збивають все за допомогою паровідведення не менше 15 секунд.
  • Переливають напій у склянку і за бажання посипають корицею.

Сирний раф кави

Ще одна ситна та поживна версія уславленого напою – сирний раф кави. Напій у цьому випадку готується з додаванням пастоподібного розплавленого сиру, який дасть своєрідну шовкоподібну та дивовижну ніжність за смаком.

Як ніколи тут важливо дотримуватися пропорцій інгредієнтів і з усією відповідальністю підійти до їх вибору та якості.

  • кави Espresso – 50 мл;
  • цукор ванільний – 0,5 год. ложки;
  • сир вершковий – 30 г;
  • вершки – 100 мл.

Как приготовить раф кофе

  • Готують натуральний Espresso.
  • Додаю в пінчер вершки, сир, цукор ванільний та каву.
  • Збивають усі паровідведенням до отримання однорідної повітряної консистенції.
  • Переливають напій у чашку і насолоджуються чудовим ніжним смаком.

Раф чиз кави

Якщо потрібно описати цей напій одним словом, найкраще підійде Незвичайний

  • Вершковий сир 50 гр.
  • Вершки 100 мл.
  • Кава 2 чайні ложки.
  • Вода 300-400 мл.
  • Сіль, цукор щіпка.
  • Спеції кориця, мускат.
  • Приготуйте порцію Espresso, додавши туди цукор, сіль та спеції.
  • Тепер нагрійте вершки, додайте туди сир і збийте. Суміш, що вийшла, вливаємо в каву, і збиваємо ще раз. Переливаємо в келих. Можна подавати.

Медовий

Найніжнішим бархатистим смаком і найтоншим ароматом порадує медовий раф кави, якщо його приготувати за наступним рецептом. Перед подачею можна посипати пінисту поверхню оригінального напою щіпкою меленої кориці, яка додасть додаткову пікантність та незабутні пряні ноти.

  • кави Espresso – 50 мл;
  • мед – 1 год. ложка або до смаку;
  • вершки жирністю 10-11%. 100 мл.
зробити, кавомашини
  • Готують Espresso зручним способом.
  • Підігрівають вершки, змішують з кавою, додавши мед за смаком.
  • Збивають компоненти за допомогою каппучинатора або блендера до отримання густої піни.
  • Переливають готовий напій у келих або чашку і насолоджуються його чудовим медово-кавовим вершковим смаком.

Солоний раф кави

Приготувати раф кави в домашніх умовах можна без цукру, отримавши при цьому солону версію напою, який чудово доповнюватиме бутерброди та сендвічі під час перекушування.

Одним із складових напою в даному випадку буде сирний або вершковий сир, який додасть характерних солоних ноток.

  • кави Espresso – 100 мл;
  • вершковий сир – 2 ст. ложки;
  • молоко – 100 мл;
  • вершки – 100 мл.
  • Готують традиційний Espresso.
  • Змішують молоко з вершками та сиром, підігрівають трохи і збивають, додавши у процесі підготовлену каву.
  • Розливають напій по підігрітих чашках і насолоджуються незвичайним смаковим поєднанням.
READ  Апарат для депіляції в домашніх умовах

Лавандовий

Спробувавши класичний раф кави і, дізнавшись, що це, саме час оцінити вишукані та оригінальні версії напою. Перетворити традиційну смакову палітру вдасться, додавши до складу подрібнених квітів лаванди.

Для цього добавку перемелюють попередньо разом із цукром у кавомолці або розтирають із цукровою пудрою у ступі до ароматного порошку.

  • кави Espresso – 100 мл;
  • цукор – 1 год. ложка;
  • квіти лаванди – 0,5 год. ложки;
  • вершки – 100 мл.
зробити, кавомашини
  • Подрібнюють лаванду з цукром і змішують з підігрітими вершками.
  • Додають приготовлений гарячий Espresso, збивають компоненти за допомогою паровідведення, блендера.
  • Переливають лавандову раф кави в чашку або келих, прикрашають на смак лавандовими пелюстками і подають.

Кокосовий

Щоб приготувати кокосову раф-каву, потрібно подбати про наявність наступних інгредієнтів:

Застосовуючи цей рецепт у домашніх умовах, виконуються такі дії:

  • Змішати кокосове молоко з гарячим Espresso.
  • Додати до складу підсолоджувач.
  • Збити отриману суміш за допомогою блендера.
  • Перелити готовий коктейль у келих чи чашку.

За бажанням, можна прикрасити поверхню кокосовою стружкою.

Банановий

При застосуванні цього рецепту знадобляться такі компоненти:

  • Заварюється та охолоджується чорна кава.
  • Банан за допомогою вилки подрібнюється.
  • Усі компоненти змішуються в одній ємності.
  • Отримана маса збивається та переливається у високий келих.

Що таке раф кави? Коротка довідка історії створення рецепту раф кави

Строго кажучи, раф-кава – це не кава як така. Це кавовий коктейль-напій, що складається в первісному варіанті з Espresso, вершків та ванільного цукру. Хоча раф навряд чи можна зарахувати до кави. Найніжніший солодкий напій набагато ближче до десертів.

Місцем народження рецепту раф-кави вважається московська кав’ярня «Кава Бін». Свою назву напій отримав у Honor постійного клієнта з псевдоніму Раф (або Рафаель), який уперше попросив приготувати для нього цю кофе-коктейль. Ця подія відбулася в 1996 році, і з того часу цей простий рецепт кави завоював кілька призів на різних кавових конкурсах. А також кохання всіх любителів кави.

Раф кави в домашніх умовах

Відсутність кавомашини не привід відмовлятися від ароматного, смачного частування. Заваріть міцну каву зручним способом. Обов’язково процідіть напій. Цукор додають у вершки, прогрівають у мікрохвильовій печі приблизно 2 хвилини. Потім компоненти потрібно перемішати, збити блендером до появи піни (можна використати віночок).

Також можна використовувати будь-який механічний капучинатор. А ось автоматичний капучинатор для збивання не підійде, тому що трубки молокопроводу забиваються. Якщо вершки жирні, їх можна розбавити молоком. Якщо хочете приготувати велику порцію, то просто робиться подвійна порція Espresso. А вершки, цукор додаються за смаком чи за обсягом посуду.

Важливо! Домашнє частування не вийде, як у кав’ярні, з однієї простої причини. мало потужності пари. Проте напій смачний, наближений до оригіналу, особливо якщо використовувати кавоварку.

Рецепт цитрусової Раф-кави

Покрокове приготування

  • Половину часточки очищеного апельсина нарізаємо на шматочки і кладемо в блендер.
  • Вливаємо порцію подвійного Espresso. Збиваємо близько хвилини. Вливаємо напій, що вийшов, через ситечко в пітчер.
  • Додаємо по чайній ложці ванільного та звичайного цукру. Вливаємо 140 мл вершків.
  • Збиваємо всі разом за допомогою пари близько хвилини. Наливаємо каву в склянку або чашку та подаємо.

Рецепти приготування кави

Раф кави зараз є одним з найпопулярніших напоїв у всіх кав’ярнях. А придуманий перший рецепт напою був ще близько 20 років тому московськими баристами, які вирішили трохи змінити рецептуру традиційного Cappuccino. Однак у цьому випадку молочна складова напою збивається разом з іншими інгредієнтами така методика і дозволила зробити незвичайний варіант кавового напою, що має ніжний та вершковий смак. У статті розглянемо докладніше, що ж являє собою раф і які існують варіанти його приготування.

https://coffeegravity.ru/2020/12/11/raf-v-kofeine/
https://coffeegravity.ru/2020/04/04/kapuchino-i-raf-v-domashnih-usloviyah/
https://hottercoffee.ru/recepty/raf.html
https://www.caoline.ru/kofe-raf-recepty-dlia-izgotovleniia-v-domashnih-kriteriiah.html
https://coffe-master.ru/lyubite-li-vy-kofe-raf-kak-lyublyu-ego-ya/
https://coffexpert.ru/raf-kofe/
https://www.alizy.club/napitki/kofe-kakao-i-kofejnye/raf-retsept.html
https://coffee-tea-bravos.ru/blogs/blog-pro-kofe-i-chay/prigotovlenie-raf-kofe [/Spoiler]

About the author

| Denial of responsibility | Contacts |RSS