Різниця між індукційною та склокерамічною плитою

загальні характеристики

Дизайн сучасних побутових пристроїв відповідає всім вимогам та модним тенденціям: вони позбавлені нефункціональних деталей та підійдуть для будь-якої кухні. Гладкі поверхні можуть бути в декількох базових кольорах: чорні, білі, сірі та навіть золотисті. Тому, цей критерій для порівняння можна опустити.

    : портативна, вбудована або окрема плита;

  • розміри панелі;
  • типи нагрівальних елементів: індукція (магнітні котушки) або склокераміка (вбудовані електричні тіни);
  • кількість зон нагріву;
  • енергоспоживання;
  • захисні функції;
  • додаткові опції для зручного використання.

І перший, і другий тип варильних панелей працює від електромережі, плити можуть вбудовуватися або відокремлені.

Переваги та недоліки індукційної варильної панелі

Основна відмінність даної техніки від інших видів варильних поверхонь полягає у принципі її роботи. Нагрів посуду та, відповідно, всього вмісту в ньому відбувається завдяки впливу індукційного струму. Особливість даної плити полягає в тому, що сама поверхня обладнання при цьому залишається холодною, тобто не нагрівається.

Правильна робота індукційної плити можлива лише в тому випадку, якщо для приготування їжі використовується лише спеціальний посуд. Вона має бути металевою з вбудованим магнітним дном.

Принцип роботи цієї техніки у тому, що вона вміє розпізнавати предмети своєї поверхні. Зазвичай якщо їхній діаметр менше 8-12 см, то обладнання просто не включиться, і нагрівання не відбудеться. Цей показник може змінюватись в залежності від моделі та виробника. Завдяки цій особливості забезпечується підвищена безпека для всіх членів сім’ї від можливих травм та опіків.

Індукційна плита є сучасним обладнанням, яке має високотехнологічні якості. Це надає техніку рядом важливих характеристик. Переваги обладнання:

Варильна панель: як вибрати? Індукційна або електрична варильна панель? Вбудована плита.

    Безпека. Всі сучасні моделі мають дуже зручну опцію, яка не допустить виникнення пожежі в квартирі або будинку. Вона полягає в принципі дії панелі: коли з її поверхні прибрати посуд, вона автоматично вимикається. Також під час приготування їжі індукція нагрівається безпосередньо під площею каструлі або сковороди, що унеможливлює отримання опіку;

Важливо: крім позитивних якостей необхідно також розглянути всі негативні риси, вибираючи індукційну варильну панель. Навіть у найвищої технології вони присутні, тому що не буває нічого ідеального.

  • Купівля спеціального посуду. Сучасна техніка не працюватиме, якщо на її поверхню поставити звичайну алюмінієву каструлю або інший матеріал, який не містить металу. Деякі господині користувалися і до покупки індукційної плити металевими каструлями чи чайником. Проблема зазвичай виникає під час смаження, оскільки знайти таку сковороду дуже проблематично. Більшість виробників, знаючи про це, стали випускати та продавати індукційні плити зі спеціальним магнітом, який допоможе перевірити посуд перед використанням на поверхні індукційної плити.
  • Конфорки доведеться регулярно міняти. Від постійної дії високих температур нагрівальні диски з часом починають деформуватися і приходити в непридатний для правильної роботи стан. Тому фахівці рекомендують їх час від часу міняти на нові, щоб запобігти більш серйозній поломці техніки. Це тягне у себе як додатковий витрата особистого часу, але й певних грошових сум.
READ  Чи потрібний спеціальний посуд для склокерамічної плити

Важливо: крім цього, варто пам’ятати, що деякі моделі просто не працюватимуть, якщо на їх поверхню поставити предмети, діаметр яких менше 8-12 см.

Ця негативна якість техніки буде особливо відчутною для людей, які звикли вранці пити свіжу зварену в турці каву. Але виробники сучасної техніки знайшли вихід із цієї ситуації. Тепер у магазинах можна придбати спеціальні адаптери, які дозволяють нагріти будь-який, який необхідно, посуд.

Яка плита краща та економічніша: склокераміка, електрична або індукційна

У торговій мережі представлені склокерамічні, індукційні (магнітні) панелі та електричні агрегати для кухні, але не кожен одразу зрозуміє, яка плита краща. Єдина спільна риса між двома варіантами. використання електрики як джерело енергії. Принцип дії магнітної плити заснований на використанні вихрових потоків, що передають жар ємності та її вмісту. Температура магнітного агрегату не змінюється, що не можна сказати про її електричний побратим. Спочатку девайс нагрівається, а потім – передає теплову енергію посуду.

Відмінності індукційної варильної панелі від керамічної

Технічний прогрес не стоїть на місці, а у сфері електроніки та побутових приладів – особливо. Ще недавно новинкою вважалися склокерамічні панелі, і на ринку з’явилися індукційні плити.

Поки ця техніка не знайшла широкого розповсюдження, але все більше покупців запитують, що вибрати – керамічну або індукційну варильну панель? У статті розповімо про особливості цих видів побутової техніки, їх влаштування та принципові відмінності.

Переваги керамічної плити

Багато в чому переваги таких плит пов’язані з властивостями покриття та нагрівальних елементів:

  • Економічність. Склокерамічна поверхня має високу теплопровідність, швидко нагрівається. Кераміка розподіляє тепло строго по вертикалі, ефективно нагріваючи саме дно посуду. Пальники не вимагають заміни. Додаткова економія на комплектуючих робить покупку пристрою вигідною.
  • Легкість керування. Більшість моделей мають сенсорну панель.
  • Безпека. Після вимкнення конфорки ще деякий час горять червоним світлом, сигналізуючи про те, що ще не охолонули. Багато моделей мають функцію блокування, яка запобігає випадковому включенню та захищає дітей від опіків.
  • Можливість регулювати зону нагрівання. Можна змінювати площу нагріву та форму. Наприклад, зварити каву в мініатюрній турці або приготувати печеню в качениці.
  • Бездоганно гладка поверхня та лаконічний дизайн – така техніка стане прикрасою кухні.
READ  Як очистити плиту від жиру та Нагар

Склокераміка чи індукційна плита: що краще

Після переїзду постало питання про покупку кухонної плити: склокерамічної або індукційної. Обидві варіації популярні і встигли заслужити певну репутацію серед господарок. В інтернеті можна знайти багато відгуків, а в супермаркетах – величезний вибір на будь-який смак та гаманець.

Я не знала, в який магазин бігти і кому я можу довіряти. Кожна торгова марка намагається нав’язати саме свій варіант і навіяти його унікальність та неповторність. Вирішила піти за простою та перевіреною формулою – засісти в інтернет та розписати для себе всі плюси та мінуси кожної альтернативи. Зайняло це загалом кілька днів. Після власного дослідження я можу дати впевнену пораду тим, хто зіткнувся з такою ж проблемою.

Особливості індукційної пластини

Розглянемо, яка специфіка індукційної пластини є одиницею, яка вважається найбільш зручною для операції. Особливості такого приладу є:

  • Економіка. Така модель споживає мінімум електричної енергії.
  • Функціональність. Є більше двох десятків різних режимів роботи.
  • Висока продуктивність. Ефективність цих пристроїв становить 90%.
  • Збереження часу господині. Має можливість швидко змінити температуру приготування. Можна включити і вимикати автоматично.
  • Підтримка використання. Надаються відповідними захисними функціями та іншими різноманітними варіантами. Наприклад, є можливість автовідключення при скипанні, відсутності посуду, блокування панелі керування від дітей або час роботи, коли користувачем був заданий необхідний режим.
  • Простота експлуатації. Прилад вимагає лише мінімального контролю з боку людини.
  • Легкість обслуговування та догляду. Панель агрегату не потребує якоїсь особливої ​​турботи. Вона не боїться втікаючого супу чи молока.
  • Безпека. Про поверхню конфорок неможливо обпектися.

Також варто зазначити, що в індукційних плитах нагрівання йде лише з дна посуду.

Настає такий момент, коли доводиться міняти старі газові панелі на новіші та вдосконалені. У застосуванні вони не такі складні, як нам здається. Головне, навчитися їх правильно використовувати, ознайомитися з їхніми можливостями. І результат не змусить себе довго чекати.

Сучасні електричні моделі поділяються на:

Обидві зможуть функціонувати після підключення до розетки. Але перша розігріває безпосередньо дно металевого посуду за допомогою електромагнітного поля. Друга ж за допомогою трубчастого електронагрівача піднімає температуру скла, а воно своєю чергою впливає на процес закипання.

READ  Натяжна стеля на кухні з газовою плитою

Швидкість нагрівання

Варильна поверхня індукційної панелі за частки секунди підвищить градус їжі. При цьому дно сковороди або чайника стають гарячими, а стінки ємності та сама пічка залишаються холодними.

Тепло, що походить від склокерамічної варильної поверхні, розподіляється вертикально. Спочатку розжарюється конфорка, а тільки потім дно посуду, що стоїть на ньому. Звичайно, час для приготування обіду знадобиться значно більше, ніж при використанні першого виду.

Економічність

Для розігріву індукційної панелі електроенергії потрібно небагато, тому що вона сама не гріється. Але як тільки ви вимкнете подачу тепла, процес варіння одразу ж припиниться. Ще доведеться придбати посуд зі спеціальним дном.

Склокерамічної печі потрібен час для остигання. Так що можна залишити недоварену страву для томлення. Безперечним плюсом є можливість використання будь-якого посуду, що знаходиться в будинку.

Безпека

Одним із позитивних моментів індукційної панелі вважається те, що отримати опік від неї просто неможливо. Вона відразу ж відключається після зняття посуду. Вважається пожежобезпечною. Але її електромагнітна дія може негативно вплинути на здоров’я людини. Наскільки сильно, поки не доведено, але людям з кардіостимуляторами краще відмовитися від подібного придбання.

У склокераміки варильна поверхня нагрівається тільки в тому місці, де стоїть посуд. Після її використання горітиме індикатор червоним кольором, що сигналізує, що конфорка ще гаряча. Відсоток отримання опіку є, але мінімальний.

Догляд за приладом

Миття варильної поверхні індукції не займе багато часу, тому що на ній молоко, що втекло, ніколи не пригорить. Адже панель не нагрівається. Достатньо протерти губкою. і знову все чисто.

Индукционная или стеклокерамическая. какая плита безопаснее?

А для поверхні склокерамічної плити варто придбати спеціальні миючі засоби, які допоможуть з легкістю і без пошкоджень прибрати різні види забруднень.

Зручність та функціональність

В індукції можна зменшити потік нагріву, щоб нічого не википіло і не пригоріло. Але посуд із дрібним дном така поверхня не розігріває. До того ж, виникає шум під час приготування їжі.

Индукционная или стеклокерамическая. какая плита безопаснее?

У склокераміці через повільне остигання конфорки посуд з википаючим вмістом треба буде переставити. Інакше блюдо підгорить.

Ремонт

Процес усунення неполадок побутової техніки обійдеться в копієчку. Адже складається вона із складних дорогих елементів. Полагодити індукцію у разі поломки накладно для сімейного бюджету.

Вартість

, а друга. не менше 40 тисяч.

https://technosova.ru/dlja-kuhni/kuhonnaja-plita/indukcionnaja-ili-steklokeramika/
https://www.ntv.ru/novosti/2293121/
https://hozsekretiki.ru/tehnika/kakaya-plita-luchshe.html
https://rem.ninja/kuhnya/tehnika/otlichiya-induktsionnoy-varochnoy-paneli-ot-keramicheskoy.html
https://rem.ninja/kuhnya/tehnika/raznitsa-mezhdu-induktsionnymi-i-keramicheskie-plitami.html
https://reedr.ru/bytová-tehnika/plita/steklokeramika-ili-induktsionnaya-plita-chto-luchshe/
https://homeasking.com/chem-otlichaetsya-indukcionnaya-plita-ot-steklokeramicheskoj/
https://reedr.ru/bytová-tehnika/plita/chem-otlichaetsya-induktsionnaya-plita-ot-steklokeramicheskoj/ [/Spoiler]

About the author

| Denial of responsibility | Contacts |RSS